петак, 16. август 2013.

ТАШТИНА (2) - ВЕРНИ И РЂАВИ ЉУДИ



Верни

мрзе на празне мисли. Пс. 118,113.

не говоре празне речи. Јов. 15,2 "Хоће ли мудар човек казивати празне мисли и пунити трбух ветром источним,".

ненавиде и избегавају оне, који поштују пропадљиве идоле. Пс. 23,4 "Да пођем и долином сена смртнога, нећу се бојати зла; јер си Ти са мном; штап Твој и палица Твоја теши ме."; Пс. 30,6 "И ја рекох у добру свом: Нећу посрнути довека.".

моле се да буду сачувани од =. Пс. 118,37 "??"; Прич. 30,8.

Нико да вас не вара празним речима. Еф. 5,6 "Нико да вас не заварава празним ријечима; јер због тога долази гњев Божији на синове противљења."; Кол. 2,8 "Пазите да вас ко не обмане философијом и празном пријеваром, по предању људском, по науци науци свијета, а не по Христу.".

Празна препирања су = 1. Тим. 1,6 "Од чега неки одступише и скренуше у празнословље,"; 1 Тим. 6,20; 2 Тим. 2,14,16; Тит. 3,9 "А лудих запиткивања и родослова и спорова и препирања о закону клони се; јер је то некорисно и сујетно.".

Узалуд је вера онога, који не зауздава језика својега. Јак. 1,26 "Ако ко од вас мисли да је побожан. а не зауздава језика својега, него вара срце своје, његова је побожност узалуд.".

Милостиња без љубави – таштина је.  1 Кор 13,23.

Вера без добрих дела – таштина је.  Јак. 2,14 "Каква је корист, браћо моја, ако ко рече да има вјеру а дјела нема? Зар га може вјера спасти?".

Верни су искупљени из сујетнога својег живљења.  1. Пт. 1,18 "Знајући да се пропадљивим сребром или златом не искуписте из својега сујетнога живљења, од отаца вам преданога,".

Идоли су =  1 Сам. 12,21 "Не одступајте; јер бисте пошли за ништавим стварима, које не помажу, нити избављају, јер су ништаве.";  Јер. 8,19 "Ето вике кћери народа мог из далеке земље: Зар Господ није у Сиону? Цар његов зар није у њему? Зашто ме разгневише својим ликовима резаним, туђим таштинама?";  Јер. 10,3 "Јер су уредбе у народа таштина, јер секу дрво у шуми, дело руку уметничких секиром;", 15 "Таштина су, дело преварно; кад их походим, погинуће.";  Јер. 51,18 "Таштина су, дело преварно; кад их походим, погинуће.".

Незнабожачко поштовање Бога је =  Иса. 1,13 "Не приносите више жртве залудне; на кад гадим се; а о младинама и суботама и о сазивању скупштине не могу подносити безакоња и светковине.";  Мт. 6,7 "А када се молите, не празнословите као незнабошци, јер они мисле да ће за многе ријечи своје бити услишени.".

Рђави људи

воле =  Пс. 4,2 "Синови човечији! Докле ће слава моја бити у срамоти? Докле ћете љубити ништавило и тражити лажи?".

измишљају =  Пс. 2,1 "Зашто се буне народи и племена помишљају залудне ствари?"; Дап. 4,25 "Ти си устима Давида, слуге својега, рекао: Зашто се буне незнабошци, и народи помишљају залудне ствари?".

говоре =  Иса. 59,4 "Нема никога да виче за правду, нити има да се пре за истину; уздају се у ништавило, и говоре лаж; зачињу невољу, и рађају муку.";  Рим. 1,21 "Јер кад познаше Бога, не прославише га као Бога, нити му захвалише, него залудјеше у својим умовањима, и потамње неразумно срце њихово;";  1. Кор. 3,20 "И опет: Господ зна помисли мудрих да су ништавне.";  Тит. 1,10 "Јер има много непокорних, празнорјечивих и обмањивача, особито који су из обрезања,";  2. Пт. 2,18 "Јер говорећи надувене и сујетне ријечи прелашћују на тјелесне жеље и разврат оне који су стварно побјегли од оних што живе у заблуди,".

ходе у празности ума својега.  Еф. 4,17 "Ово, дакле, говорим и свједочим у Господу да више не живите као што живе и остали незнабошци у празноумљу своме,".

одају се =  Пс. 30,6 "И ја рекох у добру свом: Нећу посрнути довека.".

чине само ништавна дела.  Иса. 41,29 "Гле, сви су таштина, ништа су дела њихова; ливени су ликови њихови ветар и ништавило."; 1. Пт. 1,18 "Знајући да се пропадљивим сребром или златом не искуписте из својега сујетнога живљења, од отаца вам преданога,".

уздају се у =  Јов. 15,31 "Нека се не узда у таштину преварени, јер ће му таштина бити плата.";  Иса. 59,4 "Нема никога да виче за правду, нити има да се пре за истину; уздају се у ништавило, и говоре лаж; зачињу невољу, и рађају муку.".

иду за =  2 Цар. 17,15 "И одбацише уредбе Његове и завет Његов, који учини с оцима њиховим, и сведочанства Његова, којима им сведочаше, и ходише за ништавилом и посташе ништави, и за народима који беху око њих, за које им беше заповедио Господ да не чине као они."; Јер. 2,5 "Овако вели Господ: Какву неправду нађоше оци ваши у мене, те одступише од мене, и присташе за ништавилом, и посташе ништави?", 8 "Свештеници не рекоше: Где је Господ? И који се баве законом не познаше ме, и пастири одусташе ме, и пророци пророковаше Валом и идоше за стварима залудним.".

радују се =  Ам. 6,13.

имали су =  Јер. 16,19 "Господе, крепости моја и граде мој и уточиште моје у невољи, к Теби ће доћи народи од крајева земаљских, и рећи ће: Доиста оци наши имаше лаж, и таштину и што ни мало не помаже.".

гледају на службу Божју као на =  Јов. 21,15 "Шта је свемогући да му служимо? И каква нам је корист, да му се молимо?";  Мал. 3,14 "Рекосте: Залуду је служити Богу, и каква ће бити корист да држимо шта је наредио да се држи, и да ходимо жалосни пред Господом над војскама?".

предсказују =  Јер. 14,14 "А Господ ми рече: Лаж пророкују ти пророци у моје име, нисам их послао, нити сам им заповедио, нити сам им говорио; лажне утваре и гатање и ништавило и превару срца свог они вам пророкују.";  Пл. Јер. 2,14 "Је ли Израиљ роб? Је ли роб у кући рођен? Зашто поста грабеж?";  Језек. 13,6-8 "Виде таштину и гатање лажно, па говоре: Господ каже, а Господ их није послао, и дају наду да ће се реч испунити. 7 Не виђате ли ташту утвару и не говорите ли лажно гатање? А опет кажете: Господ рече; а ја не рекох. 8 Зато овако вели Господ Господ: Зато што говорите таштину и видите лаж, за то ево мене на вас, говори Господ Господ."; Зах. 10,2 "Јер ликови говоре ништавило и врачи виде лаж и говоре залудне сне, теше таштином; зато отидоше као стадо, и ојадише се, јер не беше пастира.".

остављени су од Бога =  Иса. 57,13 "Кад станеш викати, нека те избаве они које си сабрала; али ће их све ветар однети, и узеће их таштина. Али ко се у ме узда, наследиће земљу и добиће свету гору моју.";  Рим. 1,21 "Јер кад познаше Бога, не прославише га као Бога, нити му захвалише, него залудјеше у својим умовањима, и потамње неразумно срце њихово;", 28 "И како не марише да познају Бога, предаде их Бог у покварен ум да чине што је неприлично,".

Зашто народи помишљају залудне ствари.  Пс. 2,1  "Зашто се буне народи и племена помишљају залудне ствари?"и  Дап. 4,25 "Ти си устима Давида, слуге својега, рекао: Зашто се буне незнабошци, и народи помишљају залудне ствари?".

Сви су цареви и народи пред Богом =.  Иса. 40,17 "Сви су народи као ништа пред Њим, мање неголи ништа и таштина вреде Му.",23 "Он обраћа кнезове у ништа, судије земаљске чини да су као таштина.".

Благо сабрано језиком лажљивим јесте =.  Прич. 21,6.

Благо које се = тече, умаљава се.  Прич. 13,11.

Тешко онима који вуку безакоње узицама од =  Иса. 5,18 "Тешко онима који вуку безакоње узицама од таштине, и грех као ужем колским,".

Нема коментара:

Постави коментар