петак, 4. октобар 2013.

О “правима” поседнутих


Хајде да се вратимо две хиљаде година у прошлост, негде у земљу Гадару, где су нашег Спаситеља сусрела два поседнута човека, који су живели у гробовима. (Мат. 8: 34). Ова два поседнута човека су се понашала бесно и нико није могао да их обузда. Чак су и чврсте ланце кидали и сви су их се плашили. Демоне је истерао Христос и онда им допустио да уђу у свиње које су затим одмах ускочиле у море и удавиле се. Када су то видели становници овог краја тражили су од Исуса да напусти њихову земљу.

Наравно, много би могло да се каже о становницима који су тражили од Христа да напусти њихову земљу због “штете” које им је Он нанео. Ако би смо ово ставили у садашњи контекст, можемо да схватимо колико су се становници Гадаре борили за “права поседнутих”. Ако су ова два човека добровољно одлучили да служе силама таме (јер нико не може да буде поседнут осим ако твори вољу ђавола), зашто им то не би дозволили и поштовали њихов избор? Другим речима, зашто би се над њима спроводила дискриминација само зато што су другачији? Човек може да живи у друштву и да има нормалну породицу, али може бити и поседнут, живећи у изолацији… Зашто би смо дирали овакве људе? Поготово када се интервенише за њихово исцељене долази до штете. Највероватније су овако мислили житељи Гадаре који нису хтели да узнемиравају поседнуте тог времена којих је било тада пуно.


Гадарани данашњег времена су напредовали и раде превентивно. Они више не чекају Божју интервенцију да би га замолили да напусти њихове животе, већ се осигуравају да Христос никако и не буде присутан у друштву. А за ово су им потребни закони да забране Богу приступ у школама и јавним местима, тако да се Он сада може наћи само на приватним местима.
Модерни Гадарани, плашећи се дискриминације, журе да дају “право” сексуално поседнутима да живе заувек у гробовима самоће. Под окриљем “људских права”, скрива се факт да је модерни човек неспособан да истински воли. Ми не волимо људе када им не помажемо да схвате да греше, као што хомосексуалци греше, поштујући њихова “права” да се претварају да живе у “браку”. Ми волимо људе када им укажемо да је оно што раде погрешно.

Отац Константин С.

Извор: Orthodox word

Нема коментара:

Постави коментар