недеља, 30. децембар 2012.

ПОСТОВИ И РАЗРЕШЕЊА У ЦРКВИ НАШОЈ


Пост је узимање "суве хране" (сухоједење), без уља и вина, једанпут на дан, и то у 9-и час (око 3 сата после подне). Узимање хране, па макар и само хлеба, више од једанпут на дан зове се ублажење поста. Ако једемо и уље и пијемо вино тада чинимо разрешење поста. Врсте разрешења поста су четири: а) разрешење "на све", б) разрешење на јаја и млечне производе, в) разрешење "на рибу" и г) разрешење "на вино и јелеј".
Треба ипак нагласити да, и поред установе одређених дана и периода поста од стране наше Цркве ("акривија - тачност"), регулисање тога питања за сваког хришћанина посебно, оставља се расуђивању његовог духовног оца. Понекад поступају са снисхођењем ("икономија" - прилагодљивост) према слабости човека, и према мери свега на корист сваке душе.

А. "Заповедни" постови су следећи:


  1.  Средом и петком: сухоједење.
  2.  Велика Четрдесетница, од Чистог Понедељка до Лазареве Суботе: Сухоједење (сем Суботом и Недељом, када се дозвољава уље и вино).
  3.  Велика Седмица: Сухоједење.
  4.  Пост Светих Апостола, од Понедељка после Недеље Свих Светих па до 28. Јуна (по Старом Календару): Уздржање од меса, јаја и млечних производа. Дозвољава се риба (сем, наравно, Средом и Петком).
  5.  Пост Госпојински од 1. до 14. августа (по Старом кал.): Сухоједење (сем Суботом и Недељом, када се разрешава на рибу). 
  6.  Божићни пост од 15. Новембра до 24. Децембра (по старом Кал.)а) Од 15. Новембра до 17. Децембра уздржавамо се од меса, млечних производа и јаја, док разрешавамо на рибу (сем Среде и Петка).б) Од 18. до 24. Децембра, бива разрешење само на уље и вино (увек сем Среде и Петка). Белешка: Наведени горе постови треба увек да су повезани са доњом табелом (Б), где се налазе дани разрешења.


Б. Разрешење поста (и Средом и Петком) дозвољава се у следећим случајевима (Сви датуми су по Старом Календару):


  1.  Од 25. Децембра до 4. јануара (дванаестодневље): "На све".
  2.  Прва децмица Триода (од Недеље Митра и Фарисеја до Недеље о Блудном сину); "На све".
  3.  Трећа седмица Триода (од Понедељка Месопусног до Сирне Недеље): Разрешење на рибу, млечне производе и јаја (месо није дозвољено) свих дана.
  4.  Светле Седмице (од Понедељка Месопусног до Сирне Недеље): "На све". 
  5.  Седмица Светог Духа (од Духова до Недеље Свих Светих): "На све".
  6.  У периоду Педесетнице (од Томине Недеље до Духова), може, према једном тумачењу, да буде разрешење на "рибу" у Среду Преполовљења и у Среду Оданија Пасхе.


Нема коментара:

Постави коментар