понедељак, 15. децембар 2014.

Амерички панк бубњар који је сачувао појање Сиријске Православне Цркве

Након открића није било апсолутно никаквих снимака једног од најстаријих стилова Хришћанског црквеног појања па је Амерички панк бубњар, Џејсон Хамачер, одлучио да уради нешто по том питању.
Можете послушати разговор у продукцији куће National Public Radio (линк доле). Поред ове велике приче, разговор обухвата и неколико прелепих снимака из посебне школе сиријског православног појања, практикованог у Катедралном храму Светог Ђорђа у Алепу (као и снимке са повицима Суфи певања). Интервју је веома дирљив, собзиром на смрт и разарања које је претрпео град Алепу када су и ови снимци направљени.
Ancient City Aleppo
Амерички музичар Џејсон Хамачер, са којим је направљен овај разговор, је у ствари био у блиској сарадњи са тадашњим Епископом града Алепа, Јоном Ибрахимом, који је киднапован од стране исламских терориста пре скоро две године, заједно са Патријархом антиохијским Јованом X. Хамачер дискутује о отмици и рату који прети да уништи и онако већ магловиту и мало познату музичку традицију Сирије.
Between 2006 and 2010, Jason Hamacher made many trips to Syria to photograph and record ancient chants
На крају разговора Хамачер каже:
Има око осам различитих врста традиционалног сириског појања, и многи од њих су документовани, осим овог. А то је зато што се ова традиција практикује само на једном месту у овој земљи, цркви Светог Ђорђа у Алепу. Унутар ове традиције постоје на стотине врста појања (900). Некада их је било на хиљаде. Кроз рат и све остало током миленијума добар део њих је изгубљен и заборављен. Желео сам да снимим појединце који знају све - не само делове, већ да снимим експерте који знају све од овог појања. И у време снимања било их је петорица. Сада их је три. Мислим да је ово нека врста метафоре за све што се дешавало у Сирији. Изгледа као да је толико богата историја и културне рликвије морала да буде уништена ратом, бомбама, смрћу. Али онда постоје сви ови невероватни поклици који остају живи.
http://www.npr.org/2014/08/07/338586411/before-war-a-punk-drummer-preserved-syrian-chants 

Нема коментара:

Постави коментар