субота, 14. јун 2014.

Апостолски пост


Други по реду годишњи пост Црква почиње у понедељак по недељи Свих светих и траје до празника светих апостола Петра и Павла(12. Јул). Називамо га још и “апостолски пост” или “пост светих апостола” због тога што почиње недељу дана по Силаски Светог Духа на апостоле, као и што делатност светих апостола почиње управо после Духова. Овај пост је променљиве дужине. Почетак је покретан јер зависи од Васкрса и увек се пада недељу дана после Духова. Најдуже може да траје шест седмица, а најкраће једну. Установљен је као благодарност за благодат Светога Духа који је на чудесан начин сишао на апостоле.
Најстарији податак о овом посту датира из 4. века када је трајао само једну седмицу, а Св. Атанасије Александријски каже: „У седмицу иза свете Педесетнице народ постивши ишао је у цркву да се моли”. Етерија : „А већ идућег дана од Педесетнице сви посте по обичају као и сваке године, како ко може, осим дана суботе и недеље, у које се у овим местима никако не пости”; док Апостолске установе говоре: „Пошто сте ви, дакле, прославили Педесетницу, славите једну седмицу, и после ње постите једну(седмицу). Јер право је и радовати се због дара Божијег (силаска Св. Духа) и постити иза олакшања”. Теодор Валзамон, александријски патријарх(12.век), каже: „После седам дана и даље до празника Св. апостола Петра и Павла сви верни навикли су да посте, лаици и монаси, а који неће да посте искључују се из скупа православних Хришћана”.
О посту светих апостола Св. Симеон Солунски каже ово: „Пост апостолски установљен је у част апостола зато што смо се ми кроз њих удостојили многих добара и што су нам они били вршиоци и учитељи поста, послушности до смрти и уздржљивости”.

По строгости у исхрани апостолски пост је после ускршњег. Типик у 33. Глави прописује за овај пост да се понедељак, среда и петак пости на води(сухоједење),  уторак и четвртак је на уљу(без употребе рибе) док је субота и недеља са употребом ребе у исхрани. Ако се у понедељак, уторак или четвртак падне свети(црвено слово) онда се у тај дан једе риба, а ако се свети падне у среду или петак онда се ови посни дани на води разрешавају на уљу.

Коришћена литература: Протојереј др. Радомир Милошевић, Православна Еортологија, Смедерево, 2004.; лазар Мирковић, Хеортологија, Београд, 1961. 

Нема коментара:

Постави коментар